Απολυμένοι υπάλληλοι της επιχείρησης ΑΓΝΟ Α.Ε.

Απολυμένοι υπάλληλοι της επιχείρησης ΑΓΝΟ Α.Ε.

Αρ. Πρωτ. 4418/10.11.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
- κ. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας


Με βάση τον Ν. 3220/2004 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 15Α/28-01-04, με τίτλο «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής-αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις» προβλέπεται και συγκεκριμένα στο άρθρο 47, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι άνεργοι από τις εταιρείες που οδηγήθηκαν μετά από οικονομοτεχνικές μελέτες σε περικοπή προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της "ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε.", μπορεί να συμμετέχουν σε "ειδικό τοπικό πρόγραμμα επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας".

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα διατηρούν την ασφάλιση τους στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης για όλους τους κλάδους στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις ασφάλισης χωρίς να δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Η συνέχιση της ασφάλισης κατά τη διάρκεια του προγράμματος ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση προϋποθέσεων για την συνταξιοδότησή τους, δεν μπορεί όμως να υπερβεί τα πέντε (5) έτη.
Οι εισφορές για την συνέχιση της ασφάλισης βαρύνουν "το ειδικό τοπικό πρόγραμμα".
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα άνεργοι που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν κατά τη διάρκεια αυτή τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότησή τους χρόνο ασφάλισης, χωρίς να έχουν συμπληρώσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, εντάσσονται στο πρόγραμμα χωρίς το δικαίωμα ασφάλισης (εκτός αυτής του κλάδου υγείας) και το πρόγραμμα εφαρμόζεται για αυτούς έως ότου συμπληρώσουν το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν και πάντως όχι πέραν των έξι (6) ετών συνολικά.»

Ήδη το ευνοϊκό αυτό άρθρο του παραπάνω νόμου, βρήκε εφαρμογή στην περίπτωση των απολυμένων υπαλλήλων της TVX Hellas A.E., της ΕΛΛΕΝΙΤ Α.Ε., της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας Δράμας "Softex", της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυδωνίας - Κισάμου του Νομού Χανίων, και δυστυχώς απομένουν προς ένταξη μόνο οι απολυμένοι από την επιχείρηση του νομού μας ΑΓΝΟ Α.Ε., οι οποίοι αρχικά ήταν 32, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 25 λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης κάποιων εξ αυτών.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
- Οικονομίας και Οικονομικών
- Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας


- Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοσθεί τα προβλεπόμενα στο άρθρο 47 του Ν. 3220/04 για τους απολυμένους από την «ΑΓΝΟ Α.Ε.», κάτι που πολύ σωστά έχει ήδη γίνει για όλες τις άλλες περιπτώσεις απολυμένων από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις;

- Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, για να αντιμετωπισθεί με τον τρόπο αυτό, ένα ουσιαστικό πρόβλημα που απασχολεί την τοπική μας κοινωνία;

Απαντήσεις Υπουργείων